Biografia

Biografia - Tyran Prizren Spahiu

Tyran Prizren Spahiu , Lindi në Prizren Arsimin fillor dhe të mesëm ka ndjekur në shkollën fillore Mustafa Bakiu, gjegjësisht arsimin e mesëm në gjimnazin e Prizrenit. Edukatën universitare në Universitetin e Prishtinës – drejtimi Gjuhë dhe Letërsi Angleze. Megjithatë, ky " zë " në prozë e vargje poetike është një dëshirë shumë e madhe e tij ndërsa mendimin përfundimtar do jepni JU ! Ndjenja për të gjetur temën që e ka ngacmuar , bezdisur , emocionuar , dhunuar , përqafuar dhe për të përshkruar atë qe kënaqësi që prore ka joshur dhe definitivisht ka sfiduar ......... Duke qene emocionalisht jashtëzakonisht i lidhur me qytetin e Lidhjes, Rrapin e Marashit - autori jeton dhe do vazhdojë të jetoj në Prizren. Një ditë Tyrani do largohet në përjetësi, jehona do të pëshpëritë "Shqipnjë, ka qenë këtu".

Tyran eshte një aktivist letrar i qëndrueshëm për ta mbajtur letërsinë botërore të pastër nga ndotës të tillë që i sjellin njollë kulturës dhe shenjtërisë së tij. Ai u jep shumë rëndësi fillestarëve duke i ndihmuar ata të ecin në rrugën e duhur dhe t'i drejtojë ata që të jenë shkrimtarët më të mirë të se nesërmes. Ai ka qenë gjithmonë një mbështetës i flaktë i ideologjive të Motivues Strips dhe ka qenë një anëtar i përkushtuar i familjes duke theksuar rëndësinë e saj në mbajtjen e letërsisë botërore të pastër nga çdo mjet mashtrimi ose ndërhyrjeje politike joletrare. Një njeri i njohur si tepër i përqendruar në shoqëri, arritjet e tij në jetë kanë qenë me përpjekje të rrepta dhe magji të pendës së tij. Kështu ai në popull quhet poeti legjendar i Kosovës. Lindi në Kosovë, diplomoi për një Gjuhë dhe Letërsi Angleze në Universitetin e Prishtinës-Kosovë. Ai është gjithashtu eshte shpallur Bardi III nga LSHK, poashtu ‘Poet i vitit’ nga Pegasus Albania. Ai ka shkruar 22 Libra deri më tani nga të cilët pesë romane dhe gjashtëmbëdhjetë libra me poezi , poashtu autor i librit mbi gramatikën me titull ‘Dream Language English Grammar-Visual English Dictionary’. Tyranin do ta gjeni kryesisht si inkurajues të kolegëve shkrimtarë në forume dhe perkrahes i poezive te tyre. Ai është një legjendë e gjallë në poezi dhe prozë dhe mbi të gjitha një këshilltar i mrekullueshëm për brezin e ri. Ai është përfaqësuesi kryesor për Kosovën në Union Unionin e Shkrimtarëve të Kombeve Botërore ’dhe themelues i‘ World ART -Kosovo ’

Tyran Prizren Spahiu Lindi në vitin 1954, Kosovë, diplomoi në degën Gjuhë dhe letërsi Angleze, në Universitetin e Prishtinës-Kosovë. Ai është një artist i mrekullueshëm, pasionant; posedon njohuri të thella dhe aftësi të larta letrare në artin e prozës. Në veprat e tij ai zbuloi çështjet kryesore të ditës, sjell kohë në dimensionet e tij, duke ndërtuar një botë të fuqishme të mendimeve, psikikës dhe ideve të shkëlqyera. Filozofia e tij është e thjeshtë, por kapëse dhe mjaft transparente. Ai u solli lexuesve, të vërtetën e madhe; ai vjen kështu me një stil të vërtetë në prozës moderne shqiptare, me një pamje shumë depërtuese dhe plot ngjyra psikoanalitike. Ndërton fraza mjaft të qarta dhe u jep atyre liri me shumë art, mjeshtëri krijuese dhe padyshim shumë lloje jetësore të nektarit. Vjen midis nesh si një romancier i shquar dhe inovator, ku vepra e tij krijuese artistike ndërthuret me shumë aftësi me realitetin e kohës dhe njerëzve. Romani i tij Never Back Again! dy vëllime, është padyshim një kontribut i vlefshëm dhe serioz në prozën moderne shqiptare dhe mbarëbotërore. Autori dëshmon të jetë një artist krijues, i kërkuar dhe mjaft i aftë. Proza e tij është një arritje e re, e cila i jep autorit të drejtën të renditet në mesin më të njohur dhe më të aftë nga emrat e rinj letrarë modernë.

Vasil TABAKU për Tyranin -Tiranë

Kategoria

IMAGE Ikonë
E martë, 14 Dhjetor 2021
Nga Vasil TABAKU NJË PËRMENDORE POETIKE ME VLERA UNIKALE Shënimë rreth Antologjisë Poetike IKONË të autorit  Tyran Prizren Spahiu Pa... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE
IMAGE Shqipnjë
E martë, 14 Dhjetor 2021
Ju keni lakimin e emrit, zgjedhimin e foljeve, figurat magjike letrare te vendosura në një pentagram të poezive konkuruese, që ti ka enda ti... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE
IMAGE Shkronjëtari
E martë, 14 Dhjetor 2021
Lum ajo nënë që ju ka lindur! Muhamet Mehmeti-Eskilstuna, Sweden   Çdo njeri në jetë përdor armën e tij më të suksesshëm. Ju poet keni... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE
IMAGE Learn your dream
E martë, 14 Dhjetor 2021
LEARN YOUR DREAM LANGUAGE                I gathered information for this book from different sources. Many people have helped me in... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE
IMAGE Siluetë
E hanë, 08 Nëntor 2021
Mendime! Para një jave, miku im, prozatori dhe poeti shumë i njohur dhe tejet i vlerësuar në të gjitha trevat shqipfolëse dhe me gjërë, më... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE
IMAGE Vërtet ndodhi!
E hanë, 08 Nëntor 2021
PARATHËNIE Vëzhgimi i Romanit të pestë “VËRTET NDODHI! “ të shkrimtarit Tyran Prizren Spahiu.   Trendet në letërsinë botërore, tema e... MOD_GLOBALNEWS_READ_MORE_TITLE